Kdo mě zná, ví, že miluju pečení všeho druhu. Vždycky to bylo především sladké, ale letos jsem se rozhodla, že vyzkouším pečivo. A začla jsem chlebem! 🙂
Impulz přišel před Vánocemi v knihkupectví Knihy Dobrovský v Brně. Tam jsem šla lovit poslední dárky a také trochu zrelaxovat. Pokud se tomu tak dá říct i v době, kdy do vás žďuchá jeden člověk za druhým a řady jsou přes dvě patra 🙂
Zázrak z vody a mouky – kvásek
Našla jsem tam knížku od Lenky Mančíkové. Rychle jsem ji prolistovala a hned se mi zalíbila. Obsahuje totiž samotné vysvětlení procesu kvásku, výhody pečiva s kváskem oproti kvasnicím/droždí, ale taky velké množství receptů od chleba, makovek, rohlíků, ale i sladkých variant. Bonusem je jednoduchý vzhled a jemná růžová barva (asi jsem na ni úchylná kvůli mé svatební kytici, to byla kráása).

Kvásek je dle knížky na cca 8-10 dní, kdy se přidává lžíce mouky a vody v poměru 1:1. Kvásek jsem založila, tak jsem se rozhodla udělat zásoby mouky a přísad tak, abych mohla hnedka potom péct. Chtěla jsem mít i hezký tvar, tak jsem si koupila v Tescomě mísu na chleba, ze které se potom vyklopí bochánek rovnou na plech.

Když jsem po několika dnech smíchala kvásek s moukou a vodou dle receptu, přidala jsem další ingredience a čekala jsem, až mi bochánek nakyne. Tady si nejsem jistá, ale myslím, že se mi dařilo jinak, než mělo 🙂
První pokus jsem nechala 3 hodiny, druhý pokus jsem nechala přes noc – výsledek byl lepší, ale i tak si myslím, že bylo něco špatně (za rady budu ráda).

Na obrázku krabice od mísy byla mísa téměř přetékající. Já měla těsto cca do půlky. Výsledkem byl potom chleba o velikosti rozpřažené ruky (od zápěstí po konečky prstů). Víc v troubě už se nezvětšil. Rozdíl obou mých dvou pokusů byl v hutnosti chleba. První pokus byl víc hutnější, druhý pokus byl „nadýchanější“ a měkčí.



I přesto – po týdnu jsem zkusila normální chleba z obchodu – a chuť se nedá srovnávat. Tak doufám, že moje další pokusy budou ještě lepší! U chleba totiž končit nechci.
Pokud máte nějaké tipy, sem s nimi 🙂
Mějte se hezky, M.