Pečení a vaření

Můj první kváskový chleba

Kdo mě zná, ví, že miluju pečení všeho druhu. Vždycky to bylo především sladké, ale letos jsem se rozhodla, že vyzkouším pečivo. A začla jsem chlebem! 🙂

Impulz přišel před Vánocemi v knihkupectví Knihy Dobrovský v Brně. Tam jsem šla lovit poslední dárky a také trochu zrelaxovat. Pokud se tomu tak dá říct i v době, kdy do vás žďuchá jeden člověk za druhým a řady jsou přes dvě patra 🙂

Zázrak z vody a mouky – kvásek

Našla jsem tam knížku od Lenky Mančíkové. Rychle jsem ji prolistovala a hned se mi zalíbila. Obsahuje totiž samotné vysvětlení procesu kvásku, výhody pečiva s kváskem oproti kvasnicím/droždí, ale taky velké množství receptů od chleba, makovek, rohlíků, ale i sladkých variant. Bonusem je jednoduchý vzhled a jemná růžová barva (asi jsem na ni úchylná kvůli mé svatební kytici, to byla kráása).

20190117_165859
Knížka o kvásku a můj první pokus

Kvásek je dle knížky na cca 8-10 dní, kdy se přidává lžíce mouky a vody v poměru 1:1. Kvásek jsem založila, tak jsem se rozhodla udělat zásoby mouky a přísad tak, abych mohla hnedka potom péct. Chtěla jsem mít i hezký tvar, tak jsem si koupila v Tescomě mísu na chleba, ze které se potom vyklopí bochánek rovnou na plech.

20190117_164029
Ingredience a mísa na chleba

Když jsem po několika dnech smíchala kvásek s moukou a vodou dle receptu, přidala jsem další ingredience a čekala jsem, až mi bochánek nakyne. Tady si nejsem jistá, ale myslím, že se mi dařilo jinak, než mělo 🙂

První pokus jsem nechala 3 hodiny, druhý pokus jsem nechala přes noc – výsledek byl lepší, ale i tak si myslím, že bylo něco špatně (za rady budu ráda).

20190117_212859
Bochánek před vložením do trouby

Na obrázku krabice od mísy byla mísa téměř přetékající. Já měla těsto cca do půlky. Výsledkem byl potom chleba o velikosti rozpřažené ruky (od zápěstí po konečky prstů). Víc v troubě už se nezvětšil. Rozdíl obou mých dvou pokusů byl v hutnosti chleba. První pokus byl víc hutnější, druhý pokus byl „nadýchanější“ a měkčí.

20190117_221520
Po upečení (pečící papír jsem oddělala po 5 minutách, protože začal skoro hořet) 🙂
20190118_062124
První zakousnutí, mňam!
20190120_130645
U druhého pokusu jsou vidět přidaná semínka a také „bublinky“, které u prvního pokusu chyběly.

I přesto – po týdnu jsem zkusila normální chleba z obchodu – a chuť se nedá srovnávat. Tak doufám, že moje další pokusy budou ještě lepší! U chleba totiž končit nechci.

Pokud máte nějaké tipy, sem s nimi 🙂

Mějte se hezky, M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *